Ugrás a tartalomra

Rózsavölgy lakója, Óbuda ikonja

2024. május 22. szerda
Szent-Györgyi Albert-díjat kapott dr. Ambrus Anikó
Rózsavölgy lakója, Óbuda ikonja

Dr. Ambrus Anikó, a rangos Szent-Györgyi Albert-díj egyik közönségdíjasa kerületünk lakója, miközben Óbudán végzi páciensei által elismert tevékenységét. Immár 27 esztendeje gyógyítja az emberek testi és lelki problémáit. Ahogy ő fogalmaz, „holisztikus szemléletem szerint legfontosabb az ember egészének gyógyítása, nem pedig a betegség tüneti kezelése”.

– Háziorvosnak, vagy inkább ahogy én definiálom magamat, családorvosnak lenni a legcsodálatosabb dolog a világon – mondta el lapunknak dr. Ambrus Anikó. – Orvosi szakvizsgám megszerzése után, 1997-ben azonnal elkezdtem dolgozni háziorvosként Óbudán, a Flórián tér körzetében, és azóta egyfolytában 27 éve szolgálom a környék lakóit. Megható, hogy már sok kezdeti páciensemnek a gyerekei is hozzám járnak, mi ez, ha nem a családorvosi hivatás szó szerinti meghatározása? – teszi hozzá a doktornő, aki tősgyökeres rózsavölgyi.

– Imádom Rózsavölgyet, nem költöznék el innen semmi pénzért, de ugyanúgy hozzám nőtt Óbuda is, ahol háziorvosként dolgozom – meséli. – Hitvallásomnak megfelelően közvetlen kommunikációban vagyok azokkal, akik hozzám járnak, partneri viszonynak nevezem én ezt a kapcsolatot, nem is annyira orvos-beteg relációnak, hiszen az is nyugodtan bejöhet hozzám, aki még nem beteg, csak van valami elpanaszolnivalója. Nemcsak a testet, hanem a lelkeket is igyekszem egészségesnek megőrizni, hiszen sokakkal együtt magam is azt vallom, hogy a testi betegségeknek, nyavalyáknak legtöbbször mentális, lelki előzményei vannak – állítja.

Ambrus doktornő a Szent-Györgyi Albert-díj egyik közönségdíjasa, ennél ékesebb bizonyítéka nem is lehet annak, milyen meghitt kapcsolat alakult ki közte és a körzete lakói között. Mint mondja, 24 éve oktat foglalkozás-egészségügyet a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen, átadva tapasztalatait az ifjú orvosnemzedéknek.

Bár Óbudán dolgozik, de a szíve Rózsavölgyhöz köti. Telitalálatnak érzi kerületünk szlogenjét, a „Kisváros a nagyvárosban” mottót, mint mondja, úgy érzi, mintha falun élne, kint a természetben, miközben egy kőhajításnyira zajlik a metropolis pezsgő élete.

– A Szent-Györgyi Albert-díj csapatmunka eredménye, asszisztenseim, Drozdz-Kemény Nikoletta és Kovács Judit 17, illetve 10 éve dolgoznak mellettem, nélkülük, továbbá a szüleim, a férjem és a fiam megértő szeretete és támogatása nélkül biztosan sokkal nehezebb lenne teljesíteni a szolgálatomat, nem lenne módom arra, hogy adott esetben napi 14-16 órát dolgozzak – mondta el sikeréről a doktornő.

Ch. Gáll András